Home Nieuws Organisatie Optredens Foto's en cd's Vrienden Recensies

Copyright © All rights reserved  -  www.kamperkoggezangers.nl  -  Rolf Plender 2017

Optredens - 29-09-17 - Seniorenmiddag/Korenfestival

De Kamper Koggezangers

Verslagen

Van élk optreden verschijnt een verslag op deze site.
De verslagen worden geschreven door:

Eric Roosink

Herman Otten

Berrie Broekhuizen

Rolf Plender


Jaaroverzichten

Aan het eind van het jaar verschijnt het jaaroverzicht.

Lees hieronder de jaaroverzichten van:


2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

29-09-17 - Kampen - Middag - Seniorenmiddag in de Stadsgehoorzaal
Het is een prachtige dag zelfs een beetje broeierig! Het is Korendag in Kampen, een korenprogramma voor de oudere inwoners van Kampen in de Stadsgehoorzaal. Ook wij, De Kamper Koggezangers, zijn van de partij om onze zangnoten ten gehore te brengen. We hebben een klein beetje het gevoel dat we een herstart maken met ons wat kleiner geworden koor. Maar … we zullen het publiek laten horen dat we er nog zijn! Maar wat hoorden we? Onze dirigente Helene zou niet op tijd kunnen zijn? Ze had een aanrijding gehad en was haar bumper kwijt. Gelukkig kreeg ze het toch voor elkaar om … op tijd te zijn. Ze stond voor het koor als een malle te dirigeren en je kon echt niet zien dat ze haar bumper verloren was, ik in ieder geval niet! Verrassend genoeg  begonnen we ons optreden met Caramba. En net als altijd hadden we de aandacht van publiek gelijk te pakken. Gelukkig maar, want het volgende nummer, ‘Het Ijssellied’ verdiende die aandacht. Het nummer werd geweldig - en met volle overtuiging gezongen - door Henk Strieker. Na dit nummer gooiden we er een potpourri tegenaan, die we ooit de titel ‘Op de woelige baren’ gaven. Om te laten horen dat wij als koor meer in onze mars hebben dan alleen maar luchtige liedjes, was daarna het lied  ‘Zwolf Rauber’, door Jan Bastiaan aan de beurt. Jan hij ging weer als vanouds tegenaan. Het klonk geweldig en dat moet Jans zelfvertrouwen goed doen. Na dit prachtige lied was de ‘Frank Sinatra’ van ons koor aan de beurt. Hij zong dit keer - in het Nederlands - het prachtige lied van Rob de Nijs ‘Deze Zee’, een mooi en innemend lied.
We hadden de tijd van ons gehele blok opgenomen, omdat we ons aan een strak schema moesten houden. Omdat Berend Scholten zijn aankondigen van de liedjes lekker kort wist te houden, konden wij in het geplande blok een extra liedje ten gehore brengen. Eric Roosink, net weer terug van vakantie, had met gebarentaal contact met de organisatie én …. nog twee liedjes zingen was zelfs mogelijk! We knalden onmiddeliijk het nummer ‘John Brown’ de zaal in, om daarna te kunnen afsluiten met ‘Anchors Away’. Maar …. na ‘John Brown’ werd ons optreden toch abrupt afgebroken. De afkondiging vond plaats door Jac Ruiten. We werden - om het maar eens plat uit te drukken -bestolen van 4 minuten zuivere optreedtijd! Dat is toch jammer! (‘s Avonds zou dit gelukkig ruimschoots goed gemaakt worden).
We gingen ons voorbereiden op de avondsessie. Eerst een borreltje drinken op de Plantage bij Eigenwijs, dan wat eten bij de Bastaard en daarna de zaal weer in voor het avondprogramma. De middag was zeer succesvol, dus …. deze dag kon voor mij al niet meer kapot!
(Lees hieronder verder voor een verslag van het avondoptreden).


Berrie Broekhuizen


29-09-17 - Kampen - Avond - Korenfestival in de Stadsgehoorzaal
De seniorenmiddag en korenfestival doorslaand succes. Op vrijdag 29 september heeft de nieuwe Stichting Kamper Koren de seniorenmiddag en korenfestival nieuw leven ingeblazen. Vele jaren is dit festival georganiseerd door een aantal vrijwilligers uitgaande van de toepclub en toegespitst op ouderen binnen de gemeente Kampen.Twee jaar geleden is deze organisatie ermee gestopt en hebben de 6 Kamper koren de draad weer opgepakt en de organisatie in eigen hand genomen. Berrie Broekhuizen heeft namens de Kamper Koggezangers hierbij het nodige werk verzet.


Avond - Het Korenfestival

Dit was het eerste grote optreden van en met onze accordeonisten Ab Kok  en Hans Sparreboom na hun comeback bij de

Kamper Koggezangers en het eerste optreden voor de dirigente Hélène Vijver in de Stadsgehoorzaal. Zij allen hebben dit debuut prima doorstaan en het is zeker voor herhaling vatbaar.
Wat is het heerlijk om …
- 300 Kampenaren gezamenlijk te horen zingen ‘Geef mij maar Amsterdam’.

- 600 handen mee te zien bewegen met Sierrra Madre.

- een staande ovatie voor de ‘Ierse potpourri’ in ontvangst te nemen!

- als afscheid ‘Anchors Aweigh’ - met de pet in de hand - te zingen voor het enthousiaste publiek.

Een dik compliment ook aan de muziekcommissie, Herman Otten en Ab Kok, die samen een prima - en op het publiek toegesneden repertoire - samenstelden. Het was heerlijk zingen in de overvolle Stadsgehoorzaal en de Kamper Koggezangers hebben

bewezen dat ze weer op de goede weg zijn om - als oudste zeemans-en shantykoor van Kampen - het vroegere succes te evenaren.

We willen de Stichting Kamper Koren dan ook hartelijk bedanken voor hun inspanningen en hopen dat deze traditie nog lang mag voortbestaan.


Eric Roosink


10-09-17 - Kampen - Optreden voor de opvarenden op MS Prins Willem Alexander
Nadat een honderdtal gasten het diner op hadden, konden wij beginnen met de opstelling voor het koor. Vele handen maken licht werk en even voor acht uur kon Mevr. Ellie, afdeling evenementen afdeling, ons uitnodigen om te gaan zingen. Na een korte inleiding, door Berend, schalde ‘Caramba’ door het schip. Na het eerste blok, waarin ons nieuwe koorlid Mathe Grootjen, met verve ‘Jungen komm bald wieder’ ten gehore bracht, werd het tijd om de kelen te smeren. Onze barmedewerkster Mirjam zorgde weer prima voor ons en maakte ook wat foto's van het optreden, waarvoor dank. In de pauze werden nog diverse CD's verkocht, dat betekent, dat  wij als Koggezangers  er nog steeds mogen zijn. Na het tweede blok, afgewerkt te hebben, kunnen wij terug kijken op een geslaagd optreden voor de opvarenden aan boord van de Willem Alexander. Dirigente Helene, muzikanten en Koggezangers, bedankt voor jullie inzet én vooral voor de hulp met het opbouwen en opruimen van de muziekspullen.


Herman Otten


26-06-17 - Kampen - Optreden voor bewoners van Ommeland Volcmar

De opbouwploeg was al vroeg begonnen om alles in gereedheid te brengen op de binnenplaats van de Ommelanden. Om 19.00 uur konden wij, na een kort welkomstwoord en een presentatie van het koor door Berend, beginnen. Gestart werd met het bekende lied ‘Caramba’. Diverse nummers werden door Berend, op zijn bekende wijze, aan elkaar gepraat. Na het eerste blok was er een kwartiertje pauze, waarin we werden voorzien van een drankje, om de keel te smeren. Dat was wel nodig om samen voldoende volume te kunnen produceren. We zongen namelijk in de buitenlucht - zónder versterking voor het koor - en we moesten dan ook de nodige inspanningen verrichten om ons volume op peil te houden! Onze dirigente werd strak bijgestaan door een bewoner met een echte baton (dirigentenstokje) waarmee hij heel goed overweg kon. Ook het tweede deel van ons optreden, verliep vlotjes. Gezien het applaus, na diverse nummers, werd ons optreden door de bewoners zeer gewaardeerd, wat ook bleek uit de verkoop van onze cd's. Na een woord van dank, door de voorzitter van de Ommelanden en de huldiging van de gastdirigent, die - volgens onze waarneming - opgenomen werd in de ‘Orde van de Bruine Beer met leverworst’, konden wij terugkijken op een geslaagd optreden. Dirigente Héléne, muzikanten en Koggezangers bedankt voor jullie inzet. Zeker ook met het opruimen na het optreden. Volgens mij varen wij weer een vaste koers met een goede en enthousiaste bemanning!


Herman Otten17-06-17 - Kampen - Hanzedagen 2017
Op zaterdag 17 juni leverden de Kamper Koggezangers een bijdrage aan de Internationale Hanzedagen, die gehouden werden van 15 t/m 18 juni in Kampen. Ze traden die dag twee keer heel succesvol op op de Koggewerf. Tijdens het eerste blok - om 11.00 uur - was de publieke belangstelling nog niet overweldigend. Bij het tweede blok - om 13.00 - was er gelukkig meer publiek aanwezig en dat zingt makkelijk! Het werd ‘s middags steeds drukker én ….. niet alleen op de Koggewerf. Overal in de stad en het plantsoen waren activiteiten en het was voor het publiek dus best moeilijk om een keuze te maken. Waar ga ik heen en blijf ik kijken en waar loop ik gewoon langs?
De gezellige middeleeeuwse drukte én de wervende woorden van Reijer van ‘t Hul op de Koggewerf zorgden ervoor dat er veel mensen bij ons bleven hangen. Berend Scholten was zo handig om vier banken voor het podium te plaatsen en die werden onmiddellijk in gebruik genomen. Uit vier grote geluidsboxen schalden de nummers van Kamper Koggezangers over de werf. Die geluidsboxen pasten volgens de organisatoren niet helemaal op een middeleeuwse scheepswerf, maar zonder versterking zingen is ook niet makkelijk! Het was opvallend dat het podium bijna te klein was voor het koor. Dit lag niet zozeer aan het podium, maar geheel aan het koor. Een aantal oud-leden was uitgenodigd om tijdens de Hanzedagen met hun oude koor mee te zingen. Dit was een groot succes. We hopen dat een paar van deze oud-leden de komende repetities blijven bezoeken en opnieuw lid worden van het koor. Het zingt erg fijn, wanneer je als koor op ‘oorlogssterkte’ bent. Het combo en de dirigente waren - zoals eigenlijk altijd - weer goed op dreef. Het koor verloor - omdat er zoveel te zien was op de drukke werf - de dirigente wel eens even uit het oog en het combo uit het gehoor met ….. alle gevolgen van dien. Maar dit mocht de pret niet drukken. We hebben samen gewoon een leuke dag gehad, gezellig gezongen, veel cd’s verkocht en veel mensen ontmoet en daar gaat het natuurlijk om tijdens de Internationale Hanzedagen.


Foto’s


Rolf Plender


01-06-17 - Kampen - Baanzicht
1 juni een stralende donderdagavond en er was feest in Wooncomplex Baanzicht in Kampen. De bewoners vierden onder het genot van een hapje, een drankje en natuurlijk niet te vergeten een loterij, hun 10 jarig bestaan! Wij ‘De Kamper Koggezangers’ waren uitgenodigd om hier een muzikale noot aan toe te voegen en …. dat deden wij met veel plezier!
Met 17 zangers, 3 muzikanten (écht heerlijk om weer met onze ‘nieuwe oud-accordeonisten’ Ab Kok en Hans Sparreboom te zingen) en een dirigent namen wij onze posities in op het mooie binnenplein van dit wooncomplex. Voor de verandering begonnen we dit optreden met het niet voor ieder bekende nummer ‘Caramba’. Dit was een schot in de roos, want stemming zat er meteen in. Voor deze gelegenheid had Rolf meerdere malen gevraagd of hij eens dirigent mocht zijn bij een optreden (wij weten allen beter). Ik moet zeggen ‘wat mij betreft is het een blijvertje’ Wat een passie, wat een articulatie, hij spatte zijn talent over het koor uit én … wij trapten erin! (Zie foto links onder van Mirjam Fidder) Het klonk geweldig! Rolf, ik denk dat ik namens het hele koor mag zeggen: ‘Bedankt, je deed het prima!’
We werkten twee blokken af die wederom samengesteld waren door Herman Otten en aan elkaar gepraat door onze stalmeester Berend Scholten. Zoals gewoonlijk waren er ook weer een paar van onze dames aanwezig. Die laten zich niet zomaar wegjagen, zelfs al krijgen ze de splinters in de billen ….. ze blijven! Het was een gezellig optreden, waar we met veel plezier op terug kunnen kijken. De uitnodiging om volgend jaar terug te komen ligt alweer bij ons op tafel. Met een dankwoord namens de bewoners van het wooncomplex en een bos bloemen voor de dirigent - die Rolf overigens na afloop meteen doorgaf aan één van de dames, omdat haar man binnenkort officieel nieuw lid wordt van het koor -  zijn we huiswaarts gekeerd. Op naar ons volgend optreden op de Hanzedagen in Kampen.


Berrie Broekhuizen


17-04-17 - Kampen - Paasmarkt op de Koggewerf

Op deze gedenkwaardige paasmaandag traden wij, De Kamper Koggezangers, weer eens op en dat was best even geleden. (zie foto van Mirjam Fidder hierboven). En of we er zin in hadden! De opbouwploeg was al vroeg uit de veren om onze installatie onder het afdak van de Koggewerkplaats klaar te zetten. De ‘niet-opbouwers’ zochten thuis naar de warme wollen onderbroeken en borstrokken. De ervaring leert ons dat het altijd waait op de Koggewerf, zeker onder de kap waar wij optreden. Ook is de wind midden april meestal nogal koud en dat was vandaag ook het geval! Met flarden zonnestralen liep het mooi naar 11.00 uur, het tijdstip dat wij onze opgekropte verlangens naar een fijn optreden eruit konden brullen. En ja hoor …. een fikse regenbui barstte los met hier en daar ook een verdwaalde hagelkorrel, en hup … weg publiek! Maar gelukkig kwam net op tijd het zonnetje weer terug en …. het publiek ook. We begonnen zoals wel vaker het geval is met Caramba daarna Koersten we een stukje naar het westen om via het IJssellied naar huis te rollen met nog een paar andere nummers. Al onze liedjes, nou ja de meeste, staan op verschillende cd’s en deze verkochten wij voor maar liefst één euro per stuk. Als verkoopster hadden we een dame met ‘magische krulletjes’ ingezet. Zij had een magnetische werking op het publiek! Van alle kanten kwamen de klanten aangestoven. Het was dat het weer ging regenen, anders waren we zo de cd-top-100 binnengestormd en met stip op één terecht gekomen. Of kwamen de klanten toch alleen af op de krulletjes? De schatting van afdeling Verkoop, aan het eind van onze optredens, was zo’n 70 euro, dus …… er zijn zo’n 70 cd’s verkocht. Dit is - wanneer je niet kijkt naar de lage verkoopprijs - een absoluut verkooprecord! Na weer even een paar warme voeten en een kop koffie te hebben gehaald in de Taveerne begonnen we ons tweede optreden om 12.30 uur. De ouwe reus kwam voorbij, een nieuw lied, geschreven door Reyer van ‘t Hul, werd ten gehore gebracht, de velden rondom Athenry werden kaal geplukt en met weer een meesterwerk - wat maar één man in het koor kan zingen - voer de Zuipschuit voorbij. Ab Diender, wat doe je dat toch grandioos! We sloten het blok af met het mooi gezongen Caledonia door Rolf Plender en de Stedenmaeght. Om het verhaal niet al te lang te maken zet ik de klok wat naar voren en ga meteen naar 14.00 uur ….. ons laatste blok. Dat vond ik zelf het mooiste blok! We zongen leuke liedjes, die andere koren niet zingen. Willen we er leden bij krijgen, dan zullen we dat moeten blijven proberen te doen: Mooie, nieuwe en wat onbekendere liedjes zingen, dan komen de optredens vanzelf weer terug en misschien ook wel nieuwe leden. Speciale dank aan onze visbakker Berend Scholten en Eric Roosink, die de liedjes weer leuk aan elkaar kletsten, aan de muzikanten voor hun prima begeleiding, aan de dirigente Hélène Vijver, die heel duidelijk aanwezig was, aan onze geluidsman Arie Vaandering, die ook nog eens met Mirjam Fidder de 70 cd’s verkocht en natuurlijk ook hartelijk bedankt …. (tromgeroffel, applaus én een veer in de …. van) Herman Otten! Leuke blokken met leuke liedjes, Herman! Als ik bloemen had, zou ik bovengenoemde mensen allemaal een mooie een bos geven! Ik hoop dat ik niemand vergeten ben, zo ja ….. dan ging dat per ongeluk, zo nee …. dan vind ik dat knap van mezelf. Het voelde weer prettig op pad te zijn met het koor, op naar het volgende optreden.


Berrie Broekhuizen


21-01-17 - Steenwijk - Zeekorenfestival
De Kamper Koggezangers zijn het nieuwe jaar stevig begonnen. Op 21 januari hebben zij - samen met 11 andere koren - meegedaan aan het Zeekorenfestival van Steenwijkerland genaamd “Zingende golven”. Het was een leuke maar ook lange avond. Gelukkig hebben we in de lange pauzes ook veel mooie muziek gehoord.

We zijn ook erg blij dat onze drummer Evert van Dijk weer redelijk hersteld is van zijn vervelende val van begin deze maand. Wat zijn wij zonder Evert? Ook een woord van dank aan het adres van Dick Wonnink de bassist. Zelfs op de dag van zijn 70-ste verjaardag kon hij de Koggezangers niet missen.

Het  eerste optreden was in het vestzaktheater. Dat klinkt klein maar dat was het zeker niet. De zaal was niet geheel gevuld maar de sfeer was erg fijn om te zigen en blijkbaar ook om te luisteren. Na de openingsknaller “Caramba” en de inzinger “De Stedemaght” kon Rolf zijn “Caladonia” voor het eerst op een groot podium zingen. Prachtig nummer en goed en verstaanbaar gezongen.
 Het tweede blok was pas om tien voor elf! Berend opende dit blok met “He Kapitein”. De He-he’s  waren zelfs redelijk op tijd ingezet. Sinds Ab Diender “De Zuipschuit” uit z’n hoofd zingt kan hij ook meer contact leggen met het publiek. Berrie heeft zijn eerste podiumoptreden keurig afgerond om samen met mentor Rolf “The Rose of Allendale” tot een succesnummer te verheffen. Als afscheid klonk om 23.20 uur het “You never walk allone”  waarbij de hele zaal meezong.  Een waardige en hoopgevende  afsluiter.
Kortom een fijne avond op een prachtige locatie.  Namens het koor een “dank je wel” voor de PR-vrouwen, de muzikanten en de dirigente Hélène Vijver. Dankzij jullie allen konden wij de tonen zuiver houden.


Eric Roosink29-09-17 - Korenfestival Kampen