Home Organisatie Films foto's en cd's Recensies

www.kamperkoggezangers.nl  -  Privacy Policy
12-12-22 - Kamper Koggezangers vieren 25-jarig jubileum


In het jaar 1996 werd het shantykoor de Kamper Koggezangers opgericht. Dat zou vorig jaar gevierd worden, maar door corona kon dat toen niet. Dit jaar bestaat het koor dus 26 jaar en wordt alsnog een jubileumfeest gevierd.


De oprichter – Dik Leurink - is helaas overleden Dik Leurink. Hij lag in 1996 met z’n motorboot in de haven van Spakenburg bij de visafslag. Daar was een botterfeest en trad een shantykoor op. Dik bedacht toen dat ook stad Kampen een zeemanskoor zou moeten hebben. In oktober 1996 kwamen er 20 mannen in de Taveerne op de Koggewerf bijeen. Daar werd toen de Kamper Kogge gebouwd. Vanaf dat moment had Kampen een eigen shantykoor: de Kamper Koggezangers. Leden van het eerste uur waren onder andere Dries Vinke, Jan Beverwijk, Douwe van Ommen, Herman Otten en Eric Roossink. Het eerste optreden was op het Unieplein naast café de Skele in 1997. Klaske Beverwijk-Meerstra was de eerste dirigente. Voorzitter werd Johan Scholten, Herman Tausch secretaris en Dries Vinke sr. penningmeester. Oprichter Dik Leurink stelde voor om in dezelfde zeemanskleding met pet op te treden. Dat werd afgeblazen. Dik vertrok en richtte toen de Ketelbinken op.


De Koggezangers sloten zich aan bij de Internationale Shantysong Organisatie. Er volgden veel optredens. De repetities waren in de Taveerne op de Koggewerf. Ook was er een wekelijks radioprogramma ‘Stoere Jongens’ op radio IJsselmond. Later werd het koor lid van Shanty Nederland. Financieel was koorlid Harry Regelink de grote sponsor. Naast contributies waren er inkomsten van cd-verkoop, oud papier inzameling, sponsors en baropbrengst. 26 jaar KKZ betekent ook 25 jaar Evert van Dijk op drums. Een erelid waardig! Joke van Tent was gedurende twee lange periodes de dirigente. Zij was ruim 10 jaar toonaangevend voor het repertoire en de meerstemmigheid van de zangers. Na de coronatijd was het voor het koor moeilijk weer op gang te komen. Maar dat is gelukt. Een nieuw bestuur, een nieuwe muziekgroep en een inval dirigente. Er zijn weer optredens geweest. De Kamper Koggezangers hebben een nieuwe start gemaakt en zingen weer met veel plezier uit volle borst.

Verslagen


Eric Roosink

Herman Otten

Evert van Dijk

Jan Blankert

Reijer van ‘t Hul

Rolf PlenderJaaroverzichten optredens

2022


2020

2014

2019

2013

2018

2012

2017

2011

2016

2010

2015

2009