Home Organisatie Films foto's en cd's Recensies

www.kamperkoggezangers.nl  -  Privacy Policy
13-11-23 - Evert van Dijk overleden


Op maandag 13 november is, na een kortstondig ziekbed, ons trouwe koorlid, oud-voorzitter, erelid, drummer en zanger Evert van Dijk op 91-jarige leeftijd overleden.


Op de rouwkaart lezen we ‘Na drie jaar eindelijk weer samen met zijn Joke’.


Evert was vele jaren de drummer van de Kamper Koggezangers. Hij was autodidact als drummer, maar de mensen die er verstand van hebben vonden hem unaniem ….. een uitstekende en ‘strakke’ drummer. Jaar in jaar uit kroop Evert bij de repetities en bij de optredens achter z’n drumstel. Ook toen de afgelopen jaren het ‘kruipen’ niet al te soepel meer ging, zette hij gewoon door! Als hij eenmaal zat, drumde hij als een jonge kerel. Evert sloeg nooit een repetitie of optreden over.

Hij was niet alleen drummer, maar ook voorzitter, erelid, zanger, radiopresentator (De Stoere Jongens op RTV Ijsselmond) én vooral …. een goudeerlijke, oerdegelijke en … een échte Koggezanger in hart en nieren. Wie aan ‘zijn Koggezangers’ kwam, kwam aan hem! Deze instelling gold zeker ook voor zijn vrouw Joke, die drie jaar voor hem overleed.


De herinneringen van ondergetekende aan Evert gaan meer dan vijftig jaar terug. We bezochten destijds op zaterdagmiddag vaak eerst de thuiswedstrijd van voetbalvereniging Dos Kampen. Daarna naar hotel restaurant café De Steur, achter op de Oudestraat, voor een pilsje en een gehaktbal met satésaus. Evert en Joke waren de eigenaren en uitbaters van dit gezellige etablissement. Na het pilsje en de gehaktbal vertrokken we naar de sporthal om de volleybalvereniging Reflex te zien spelen. Mooie tijden!


Dan begint het échte, serieuze leven. Je gaat aan het werk en …. veel Kampenaren vliegen uit. Voor mij gold … liefst niet al te ver bij Kampen vandaan. Ik kwam in Elburg terecht en heb Evert, de uitbater van ‘De Steur’,  zeker zo’n dertig jaar niet meer gezien.

Maar …. op zekere dag - en ik weet nog precies op wélke - zag ik Evert weer.

Vanaf september 2007 zag ik Evert dus wekelijks op de repetitie en natuurlijk bij de talloze optredens, die De Kamper Koggezangers in binnen-en buitenland verzorgd hebben. We hebben samen gerepeteerd, opgetreden, radioprogramma’s gemaakt én de vereniging bestuurd. Voor de vergaderingen en de radioprogramma’s haalde ik Evert vaak van huis op. Tijdens die korte ritjes praatte hij dan honderduit.
Wat Evert naar voren bracht was altijd ‘raak’ en …. in het belang van de vereniging. Hij was nooit haantje de voorste met z’n reacties, maar altijd waren zijn opmerkingen en vragen goed doordacht. Kortom een man, waarvan je er in élke vereniging een paar van zou moeten hebben.


Op maandag 20 november is afscheid genomen van Evert. De uitvaart was in crematorium Olandhorst in Lelystad. De kinderen hebben mooi en aangrijpend gesproken over hun vader. Reijer vertelde - namens het koor - iets over Evert en kondigde vervolgens het koor aan. De Kamper Koggezangers zongen met een klein, select gezelschap - begeleid door Joke op de piano en Henk op de accordeon - het lied ‘Vem kan segla’. Dit betekent ‘Wie kan zeilen?’ Het is van oorsprong een Zweeds volkslied, dat gaat over afscheid nemen van een vriend.
We zongen de eerste 2 coupletten in het Zweeds en de laatste 2 coupletten zijn de Nederlandse vertaling (zie tekst hieronder). Alhoewel we met een kleine groep waren …. ‘voelde’ het zingen toch heel goed. We hebben ook de indruk dat onze bescheiden inbreng zeer gewaardeerd werd. Tijdens het afscheid werden er - op 4 grote schermen - prachtige series foto’s getoond, waarop vele leuke momenten uit het leven van Evert en zijn Joke voorbij kwamen. Heel mooi om dat te zien. Tijdens de laatste fotoreeks zong Vera Lynn het toepasselijke lied ‘We’ll meet again ….. Don't know where ….. Don't know when …… But I know we'll meet again some sunny day’. Hé …. na vele dagen regen scheen opeens de zon toen we het crematorium verlieten, dus ….. misschien hebben Evert en Joke elkaar vandaag ergens ontmoet? De kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hopen het van harte. En wij - de vrienden van Everts koor - hopen dat ook. Evert rust zacht …. we zullen je missen!


Namens alle leden van De Kamper Koggezangers en de dames van de stamtafel,

Rolf Plender


Het was op zaterdag 8 september 2007:

De Kamper Koggezangers deden die zaterdag mee aan een groot shantyfestival in Elburg. Met open mond en vol bewondering stond ik te kijken én te luisteren naar dit Kamper koor. Wat zongen ze goed! Wat zagen ze er mooi uit! Wat een uitstraling had de dirigente én …. wat ging de drummer - met felrode bandana - tekeer achter z’n drumstel. Die drummer … hij had een bekende kop, maar ….?

De Kamper Koggezangers wonnen heel terecht het festival. De dirigente en de drummer met de bekende kop - die ook nog eens de voorzitter van het koor bleek te zijn - mochten de felbegeerde ‘Elburgse Gouden Boei’ in ontvangst nemen.
Dit moment is vastgelegd op de foto hiernaast, waarop ook de datum te zien is.
Het leek me heel leuk om lid te worden van de Kamper Koggezangers. Dit lukte door de inbreng van m’n dochter, die een collega van de dirigente Joke Riesebos-Van Tent bleek te zijn.
  

Vem kan segla


Wie kan zeilen zonder wind,

Roeien zonder spanen?

Wie kan scheiden van een vriend

Zonder verdriet en tranen?

 

Ik kan zeilen zonder wind,

Roeien zonder spanen!

Maar afscheid nemen van een vriend

lukt mij niet zonder tranen!

Evert en Joke …. nu weer bij elkaar …. destijds dansend tijdens de sponsor/contact avond in 2011.

Evert in actie bij z’n één na laatste optredens met de Kamper
Koggezangers op vrijdag 1 september 2023 i.v.m.
‘Robs Kaastoer Nederland’.
Evert was er voor de laatste keer bij tijdens het Senioren-en Korenfestival op 22 september 2023