Home Organisatie Films foto's en cd's Recensies

www.kamperkoggezangers.nl  -  Privacy Policy
22-09-23 - Seniorenzangmiddag en Korenfestival

Stichting Kamper Koren hield op vrijdag 22 september voor de 18de keer het Seniorenzangmiddag en Korenfestival in Meet Point te Kampen.


Stichting Kamper Koren bestaat uit het Torenkoor, de Ketelbinken, Recht door Zee, de Koggezangers en het Uienkoor. Na de coronajaren, waarin niet konden worden opgetreden, bezorgde de organisatie de bewoners van de zorgcentra en de seniorenappartementen een gratis feestmiddag met leuke meezingers, gezongen door de vijf koren én ….. een hapje en drankje.
‘s Avonds was er het voor iedereen toegankelijk Korenfestival. Dus eigenlijk waren het twee evenementen op één dag, waarbij Reijer van ‘t Hul de presentatie verzorgde en Jack Ruiten twee keer optrad. Tijdens de middag- en avondpauze was er een verloting met mooie prijzen.


De Kamper Koggezangers hadden een mooi programma voorbereid met prachtige liedjes over zeemannen, de Kamper kogge, de Sierra Madre, de velden van Athenray en …. noem maar op! De andere vier koren zongen vanaf de beamer/grote scherm, zodat de koorleden én het publiek in de zaal de teksten voor zich zagen en mee konden zingen. Ons koor zingt nog gewoon ‘ouderwets’ uit de dikke zwarte mappen en dat heeft ook z’n charme.
We waren op deze feestdag het kleinste - en ook gemiddeld oudste koor - van het vijftal koren. Maar dat mocht de pret niet drukken, want we hebben weer eens écht van ons laten horen. Door het enthousiasme van het combo en onze dirigente Joke Riesebos-Van Tent werd het koor zoals altijd meegesleept en ….. soms gebeurde het ook andersom. Dat we een klein - en hier en daar niet al te fit uitziend - koor zijn werkt vaak in ons voordeel.  We zien mensen in de zaal onze koppen tellen en kijken naar de wandelstokken, rollators en scootmobiels. Maar …. wanneer wij dan ‘los gaan’ met liedjes als ‘Its good to see you’ en ‘When the Saints’ zie je toch veel verraste en verbaasde gezichten. Hééé …. wat een volume, beleving en enthousiasme uit en in zo’n betrekkelijk kleine groep.


Voor onze collega’s van Het Torenkoor en De Ketel Binken was er op deze dag toch sprake van een ‘(g)rauwsluier’. Zij moesten het - na zeventien Senioren-en Koren festivals - deze keer zónder hun dirigent Ronny Palland doen. Ronny overleed - deze dag precies tien weken en twee dagen geleden - als gevolg van een tragisch bedrijfsongeval. Voor Ronny was deze feestdag jarenlang heel speciaal. Hij nam er altijd een dag vrij voor. Steevast had hij twee complete tenues bij zich. Eén voor Het Torenkoor en één voor de Ketel Binken. Tussen de optredens kleedde hij zich dan razendsnel om. Alle details, voor wat betreft zijn aankleding, moesten kloppen.
Ronny’s broer - Jan Palland - sprak ‘s middags en ‘s avonds - tijdens het optreden van Het Torenkoor - mooie woorden over zijn broer. Wat een respectvolle en mooie momenten op deze dag.


Wat opviel was dat - tijdens de woorden van Jan Palland - het muisstil was in de zaal. Dit was bij de optredens van de koren helaas niet altijd het geval. Achterin bij de bar en de statafels werd soms (te) veel en (te) hard gepraat. Dit ging helaas ten koste van de mensen die kwamen om lekker naar de koren te luisteren. Presentator Reijer van ‘t Hul moest heel vaak vragen of ….  ‘het misschien iets zachter kon achterin’. Maar … dit lukte niet helemaal. En wanneer Reijer - een man met meer dan veertig jaar ervaring in de omgang met groepen kleine en grote mensen - dit niet voor elkaar krijgt ….. krijgt écht …… niemand het voor elkaar! Als je dan na afloop terugkijkt op deze dag en die vergelijkt met de vele edities in de Stadsgehoorzaal zit er aan de laatste locatie een voordeeltje: De mensen die graag kletsen kunnen dit naar hartelust doen in de foyer en de mensen die graag luisteren zitten in de grote zaal. Maar goed … als dit laatste het enige minpuntje is van dit fantastisch georganiseerde evenement mogen we toch onze handen dichtknijpen?!


Al met al hadden de Kamper Koggezangers een hele fijne dag. We hebben ons twee keer een dik half uur mogen uitleven. Ook konden we luisteren naar de andere vier koren én …. naar goede zangers in het publiek. Joke, Tjeerd en ondergetekende zaten vlakbij een groep mannen, die uit volle borst bijna alle liedjes prachtig meezong. Eén van die mannen gaf ook nog eens precies aan wanneer er ingezet moest worden.
Joke en Tjeerd hebben deze mannen uitgenodigd om op maandag om 19:30 uur eens een repetitie bij te wonen in De Taveerne. Hopelijk geven zij gehoor aan de uitnodiging en komen zij ons koor versterken!

 

Bedankt voor de organisatie Stichting Kamper Koren en hopelijk komt er in 2024 weer zo’n mooie dag voor de ouderen en overige inwoners van Kampen.Rolf Plender
Verslagen


Eric Roosink

Herman Otten

Reijer van ‘t Hul

Jan Blankert


Rolf Plender